Το νηπιαγωγείο είναι μια μεγάλη αλλαγή που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά. Μάθετε πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το νηπιαγωγείο για να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί σε ένα νέο σχολείο.
Ακόμα και αν το παιδί σας πήγαινε σε παιδικό σταθμό, η μετάβαση στο νηπιαγωγείο μπορεί να είναι κάπως δύσκολη.
Θα γνωρίσει νέους φίλους και δασκάλες – δασκάλους που δεν είχε δει ποτέ πριν. Το σχολείο σίγουρα θα έχει διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που είχε συνηθίσει στον παιδικό σταθμό. Το ίδιο το σχολείο που είναι πολύ πιο μεγάλο σε σύγκριση με τον παιδικό σταθμό μπορεί να είναι εκφοβιστικό.
Δεν είναι περίεργο που η προετοιμασία για το νηπιαγωγείο μπορεί να μοιάζει αποθαρρυντική και για τους δύο γονείς και παιδί.
Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το νηπιαγωγείο
Παρόλο που έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που τα δικά μου παιδιά πήγαιναν στο νηπιαγωγείο, θυμάμαι πολύ καλά πως το νηπιαγωγείο έμοιαζε με έναν εντελώς νέο κόσμο. Παρακολουθούσαν την πρωινή συγκέντρωση με σχεδόν 100 παιδιά και ίσως παραπάνω, τους άλλους μαθητές που έμοιαζαν όλοι τους μεγαλύτεροι. Άκουγαν το κουδούνι του σχολείου, έβλεπαν τις δασκάλες να αναγγέλλουν πως ήρθε ώρα για διάλειμμα ή ώρα για το γεύμα. Ανησυχούσα για το πώς θα τα πήγαιναν στο διάλλειμα μαζί με όλα τα άλλα παιδιά.
Ευτυχώς, μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα στο σπίτι για να προετοιμάσετε το παιδί σας για το νηπιαγωγείο.
Μπορείτε να αλλάξετε τις καθημερινές σας συνήθειες για να μιμηθείτε το τι να περιμένει και να του δείξετε ότι το νηπιαγωγείο μπορεί να είναι μια συναρπαστική και ευχάριστή ενασχόληση. Ρίξτε μια ματιά στο τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, είτε το παιδί σας έχει πάει στο νηπιαγωγείο είτε όχι:
Παιδικά μπουφάν για αγόρια
1. Δώστε στο παιδί σας να κάνει δουλειές
Η νηπιαγωγός του παιδιού σας μπορεί να αναθέσει απλές εργασίες στους μαθητές, όπως να βάζουν τα χαλάκια στη θέση τους ή να ανάβουν τα φώτα. Ξεκινήστε το παιδί σας με γενικές δουλειές στο σπίτι, από το μάζεμα των παιχνιδιών και την τοποθέτηση των ρούχων στο καλάθι με τα άπλυτα.
Αν φαίνεται το παιδί σας φαίνεται πρόθυμο ή ικανό να κάνει κάποια εργασία, μην διστάζετε αναθέστε την . Οι εργασίες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο απ’ ό,τι αν τις κάνατε εσείς (15 λεπτά για να σκουπίσετε το τραπέζι;!). Αλλά με αυτό τον τρόπο βοηθάτε να καλλιεργείσει τις δεξιότητες αυτάρκειας και προάγετε μια νοοτροπία κοινότητας.
Δωρεάν εργασίες: Βοηθήστε το παιδί σας να εντοπίσει και να αναγνωρίσει τους αριθμούς και τα γράμματα του αλφαβήτου με αυτά τα φύλλα εργασίας από αυτό το ψηφιακό βιβλίο εργασίας, Κάνετε μια εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο και κατεβάζετε τα φύλλα εργασίας χωρίς κάποιο κόστος για εσάς.
2. Εξοικειωθείτε με το σχολείο
Λίγα σχολεία επιτρέπουν στους μαθητές να περιηγηθούν μέσα στον ιδιωτικό χώρο του σχολείου με τον τρόπο που θα μπορούσατε να περιηγηθείτε σε ένα νηπιαγωγείο. Η πρώτη φορά που το παιδί σας μπορεί να συναντήσει τη νηπιαγωγό του, θα είναι πιθανότατα η πρώτη ημέρα του σχολείου. Πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε να εξοικειωθεί με το σχολικό περιβάλλον, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;
- Περπατήστε γύρω από το κτίριο. Ίσως εντοπίσετε την παιδική χαρά που υπάρχει στην αυλή του νηπιαγωγείου, τον κήπο ή τις τουαλέτες.
- Παρακολουθήστε μαζί την ενημέρωση των δασκάλων πριν σχολείο. Πολλά νηπιαγωγεία ανοίγουν τις αίθουσες διδασκαλίας τους για μια συνάντηση των γονιών με τους δασκάλους πριν από τη μεγάλη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας, μπορεί να δει την τάξη του νηπιαγωγείου της και να γνωρίσει τη δασκάλα της.
- Βρείτε τη φωτογραφία της δασκάλας της στην ιστοσελίδα του σχολείου. Πολλά σχολεία παρουσιάζουν φωτογραφίες των δασκάλων και προσφέρουν ακόμη και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα. Μόλις μάθετε την τάξη στην οποία έχει ανατεθεί, μπορείτε να βρείτε την δασκάλα στην ιστοσελίδα και να αφήσετε να την επεξεργαστεί.
3. Διαβάστε κάθε μέρα
Θα μπορούσα να γράψω ένα ξεχωριστό άρθρο για τα οφέλη του διαβάσματος, με λίγα λόγια όμως αυτό που θα πω είναι να διαβάζετε μαζί, να διαβάζετε δυνατά για να ακούει τις λέξεις. Προσπαθήστε να κάνετε το παιδί να ενθουσιαστεί με την ώρα των παραμυθιών και τη μάθηση και δανειστείτε βιβλία από κάποια κοντινή σας βιβλιοθήκη, ώστε να μπορείτε να ολοκληρώνετε έναν κύκλο ιστοριών κάθε εβδομάδα.
Διαβάστε βιβλία για το νηπιαγωγείο – οι ιστορίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν να γνωρίσει καλύτερα το σχολείο και να απαλύνουν τους φόβους του.
Τραγουδήστε ή παίξτε κάποιο παιχνίδι με την αλαφαβήτα, ώστε να γνωρίζει τη σειρά του αλφαβήτου. Και να μετράει μέχρι τον αριθμό 12 (αυτός είναι ο αριθμός που το σχολείο του γιου μου πρότεινε ότι τα νήπια πρέπει να γνωρίζουν πριν από την έναρξη του σχολείου).
4. Εξασκηθείτε με τη χρήση ενός ψαλιδιού ασφαλείας
Αν το παιδί σας δεν έχει εξασκηθεί στο κόψιμο χαρτιού, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει να προσπαθεί.
Αγοράστε ψαλίδια ασφαλή για παιδιά, μαζί με ανθεκτικό, χοντρό χαρτί. Βάλτε το να κόψει ευθείες γραμμές στο χαρτί ή μπορείτε να σχεδιάσετε σχήματα που μπορεί να κόψει. Όπως πάντα, κάντε το διασκεδαστικό! Για παράδειγμα, μπορείτε να κάνετε κατασκευές και να κολλήσετε τα κομμάτια που κόβει πάνω σε ένα άλλο κομμάτι χαρτί ή αφίσα και να δημιουργήσετε ένα υπέροχο σχέδιο.
5. Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές δεξιότητες
Το να κάθεστε στην σειρά, να ακούτε και να ακολουθείτε τους κανόνες είναι σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες στο νηπιαγωγείο.
Αν το παιδί σας έχει αδέλφια, ξαδέλφια ή φίλους, καθοδηγήστε το στις κατάλληλες κοινωνικές καταστάσεις. Μην τα αναγκάζετε να μοιράζονται τα παιχνίδια και να παίζει το καθένα μόνο του, αλλά ενθαρρύνετε το να περιμένει την σειρά του και να παίζει μαζί ως εναλλακτική λύση.
Επιβάλλετε την καλή ακρόαση, ώστε αν κάποιος μιλάει, να περιμένει τη σειρά του πριν μιλήσει. Να του το αναγνωρίζετε όταν ακολουθεί τους κανόνες και τις οδηγίες.
Υπενθυμίστε του να είναι ευγενικός-η. Θα γνωρίσει πολλούς νέους ανθρώπους – μερικούς καλούς, άλλους όχι. Μπορεί να δει γνωστά και κοινά χαρακτηριστικά σε κάποιους, ενώ άλλοι μπορεί να του προκαλέσουν πολιτισμικό σοκ.
Εξηγήστε του ότι δεν πειράζει να διαφωνούμε, να πληγωνόμαστε και ακόμη και να απογοητευόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε κακοί. Διδάξτε της μεθόδους αντιμετώπισης, όπως να πει σε κάποιον “σταμάτα”, να απομακρυνθεί ή αν συνεχίζει να τον ενοχλεί, να το πει στην δασκάλα του.
Και όπως πάντα, διδάξτε την ενσυναίσθηση. Αναφέρετε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων και πώς σχετίζονται με τα δικά του. Υπενθυμίστε της να μπαίνει στη θέση των άλλων ανθρώπων και να σκέφτεται τι μπορεί να νιώθουν. Και περιγράψτε πώς οι πράξεις του μπορούν να επηρεάσουν τους άλλους γύρω του.
Διαβάστε Επίσης : Οργανώστε την ντουλάπα των παιδιών σας
6. Κοιμηθείτε (και ξυπνήστε) νωρίς
Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του σχολείου, το παιδί σας θα πρέπει να κοιμάται σε λογική για τα δεδομένα του παιδιού ώρα. Πολλοί ειδικοί σε θέματα ύπνου συνιστούν όχι αργότερα από τις 9:00 μμ. Αυτή η ώρα θα του δώσει αρκετό χρόνο για να κοιμηθεί όλη τη νύχτα και αρκετά νωρίς για να νιώθει ανανεωμένο το πρωί.
Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε την ώρα ύπνου και ξυπνήματος ανάλογα με το πότε σκοπεύετε να βγείτε από το σπίτι. Ξυπνήστε το παιδί σας τουλάχιστον μία ή μιάμιση ώρα πριν φύγετε. Αυτό θα πρέπει να του δώσει αρκετό χρόνο για να ξυπνήσει και να στριμώξει λίγο παιχνίδι ή να χαλαρώσει πριν φύγει για το σχολείο.
Αμάνικα μπουφάν για κορίτσια
7. Εξάσκηση στο να ντύνονται μόνα τους
Ακόμα βοηθάτε το παιδί σας να βγάλει τα πόδια του μέσα από το παντελόνι του; Βοηθήστε το να γίνει πιο αυτάρκης. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι πιο ανεξάρτητα από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μπορούν να μάθουν πώς να βάζουν μόνα τους τα περισσότερα από τα ρούχα τους.
Δείξτε του πού βρίσκεται η ετικέτα σε κάθε παντελόνι ή σορτσάκι και εξηγήστε του ότι αυτή μπαίνει στο πίσω μέρος. Δείξτε του πώς να κατεβάζει την μπλούζα του πάνω από το κεφάλι του και πώς να περνάει τα χέρια του μέσα από πουλόβερ και μπουφάν. Βάλτε το παιδί σας να εξασκηθεί στο να κουμπώνει τα κουμπιά και να τραβάει τα φερμουάρ.
Όχι μόνο μπορεί να ντυθεί μόνο του κατά τη διάρκεια της πρωινής σας ρουτίνας, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα με ευκολία ή να βγάλει το μπουφάν του όταν χρειάζεται.
8. Ξεκινήστε τα πρωινά σας με ένα καλό πρωινό
Το πρωινό πρέπει να είναι εύκολο και απλό αλλά και υγιεινό και χορταστικό. Οι δάσκαλοι λατρεύουν όταν τα παιδιά έρχονται στο σχολείο αφού έχουν φάει ένα πλούσιο πρωινό, καθώς αυτό τα βοηθά να παραμένουν σε εγρήγορση και να αποφεύγουν την πείνα.
Το πρωινό μας τις καθημερινές είναι αρκετά σταθερό και απλό:
- Βρώμη με γάλα σε συνδυασμό με ένα φρούτο
- Γιαουρτιού με μέλι και μούρα, μαζί με ένα τοστ
- Ένα μπολ με δημητριακά και γάλα με φρούτα
Κάθε πρωί πρέπει να ξεκινά με ένα υγιεινό πρωινό. Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται λιγότερο νωθρό κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας και να είναι πιο ικανό να αποφύγει την πείνα.
9. Συζητήστε για το πρόγραμμα
Ακόμη και αν δεν είστε ακόμη εξοικειωμένοι με το σχολείο, μιλήστε για το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, τι ώρα θα τρώει το παιδί σας το μεσημεριανό, θα είναι φαγητό που το φτιάχνουν στο νηπιαγωγείο ή ένα γεύμα που θα φέρνει από το σπίτι; Ποιο φαγητό θα τρώει για σνακ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος;
Μιλήστε για το πώς μπορεί να μοιάζει η πρωινή συγκέντρωση και πώς μπορεί να παραταχθεί μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές του. Εξηγήστε ότι έχει το μπουκάλι του νερού και τα σχολικά του είδη στο σακίδιό του.
Στη συνέχεια, συζητήστε τι θα συμβεί μετά το σχολείο. Ποιος θα τον πάρει, τι ώρα και από πού; Θα πάει σε κάποιο άλλο πρόγραμμα μετά το σχολείο ή σε κάποιον συγγενη;
Αν και δεν θέλετε να τον κατακλύσετε με πολλές λεπτομέρειες, δώστε αρκετές εξηγήσεις ώστε να ξέρει τι να περιμένει.
10. Φτάστε στην ώρα σας
Αυτός θα έπρεπε να είναι ένας κανόνας για κάθε μέρα, αλλά είναι ένας πρέπει τις πρώτες ημέρες του νηπιαγωγείου. Να φτάνετε στην ώρα σας (ή, αν είστε σαν εμένα, να φτάνετε νωρίτερα παρά αργότερα).
Μετά από όλα αυτά, μπορεί να μην είστε εξοικειωμένοι με τον χώρο που είναι το νηπιαγωγείο. Δώστε αρκετό χρόνο στον εαυτό σας για να βρείτε χώρο στάθμευσης, να βρείτε και να συναντήσετε τη νέα δασκάλα του παιδιού σας και να το τακτοποιήσετε στην τάξη.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αισθάνεστε ότι έχετε αργήσει και να βιάζεστε να περάσετε το πρωινό σας. Με άφθονο χρόνο το πρωί, οι όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσετε -ένα ξεχασμένο μπουκάλι νερό ή κάτι άλλο δεν θα σας φαίνονται τόσο άσχημα.
11. Αφήστε το παιδί σας χαρούμενο
Πολλά σχολεία καλωσορίζουν τους γονείς στο νηπιαγωγείο τις πρώτες ημέρες, είτε για να παρακολουθήσουν τις πρωινές συγκεντρώσεις είτε ακόμη και για να μπουν στην τάξη. Αλλά σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να μην παραμείνετε για πολύ καιρό. Το παιδί σας μπορεί να προσκολληθεί σε εσάς περισσότερο επειδή συνεχίζετε να μένετε και να το παρηγορείτε.
Αντίθετα, φύγετε αφού ηρεμήσει ή όταν σας το πει ο δάσκαλος χωρίς δράματα. Πρέπει να ξέρει ότι βρίσκεται σε ασφαλή χέρια, όχι σε ένα περιβάλλον όπου πρέπει να το παρηγορείτε. Φεύγοντας γρήγορα αλλά χαρούμενα, το καθησυχάζετε ότι θα πρέπει να να είναι στην τάξη και ότι χαίρεστε που είναι στο σχολείο.
12. Αγκαλιάστε αυτή τη συναρπαστική νέα αλλαγή στη ζωή του παιδιού σας.
Το παιδί σας παίρνει τις υποδείξεις του από εσάς. Όταν ανησυχείτε εσείς, μπορεί να ανησυχεί και εκείνο. Αλλά όταν σας βλέπει ενθουσιασμένη, τότε μπορεί να μπει στο νηπιαγωγείο με θετική νοοτροπία.
Μπορεί να είναι τρομακτικό, χωρίς αμφιβολία. Δεν έχει ιδέα πού είναι οι τουαλέτες ή πότε θα έρθει η ώρα του γεύματος. Δεν θα ξέρει αν ο δάσκαλος είναι ευγενικός ή αν οι άλλοι μαθητές θα παίξουν μαζί του.
Αλλά με την υποστήριξή σας, μπορεί να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για να εισέλθει σε αυτή τη νέα και συναρπαστική αλλαγή. Μπορεί να υπάρξουν κάποιες δύσκολες μέρες (“Δεν θέλω να πάω πια στο σχολείο!”), αλλά μπορεί να ευδοκιμήσει στο περιβάλλον της.
Πόσα ρούχα χρειάζονται τα παιδιά για το νηπιαγωγείο
Όταν αγοράζετε παιδικά ρούχα, πρέπει να λάβετε υπόψη μερικά πράγματα. Πόσα χρήματα έχετε διαθέσιμα να ξοδέψετε για αυτό τον σκοπό, αν το παιδί είναι αγόρι ή κορίτσι και πόσο εύκολα λερώνεται το παιδί σας. Ανάλογα τις προϋποθέσεις μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερα από τη συνιστώμενη ποσότητα ρούχων για το παιδί σας. Θα πρέπει επίσης να σκεφθείτε πόσο συχνά πλένετε ρούχα, γιατι και αυτό παίζει πολύ μεγάλη σημασία στην ποσότητα.
Για ένα κορίτσι στο νήπιο τα ρούχα που θα πρέπει να έχει είναι κάπως έτσι:
Για ένα Αγόρι στο νήπιο τα ρούχα που θα πρέπει να έχει είναι κάπως έτσι:
- 5 Μπλούζες
- 5 Φόρμες
- 1-2 Πιτζάμες
- 10 Ζευγάρια κάλτσες
- 10 Εσώρουχα
- 2-3 ζευγάρια παπούτσια
- 1-2 μπουφάν (με μανικί και αμάνικο)
- 2-3 Φούτερ
Ανάλογα με την περιοχή που ζείτε και τον καιρό που συνήθως έχει εκεί, θα πρέπει επίσης να προσθέσετε τα ακόλουθα στην ντουλάπα του παιδιού σας:
- Αδιάβροχο
- Μπουφάν χονδρό
- Κασκόλ και γάντια
- Χειμωνιάτικες μπότες
- Γαλότσες
Συμπέρασμα
Η μετάβαση στο νηπιαγωγείο μπορεί να είναι νευρική τόσο για τον γονέα όσο και για το παιδί. Αλλά με αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να κάνετε αυτή τη μετάβαση πολύ πιο ομαλή για όλους.
Αναθέστε της δουλειές στο σπίτι, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει στην τάξη. Εξοικειωθείτε με τον χωρο του σχολείου, ώστε να σας φαίνεται οικείο την πρώτη μέρα. Να διαβάζετε κάθε μέρα και να εξασκείται στη χρήση ψαλιδιών που είναι ασφαλή για παιδιά. Ενθαρρύνετε τις καλές κοινωνικές δεξιότητες, είτε με τα αδέρφια του είτε με άλλους φίλους.
Κοιμηθείτε και ξυπνήστε το σε λογικη ώρα και ενθαρρύνετέ το να ντύνεται μόνη του, ειδικά όταν χρησιμοποιεί το μπάνιο ή όταν βάζει ένα μπουφάν. Ξεκινήστε τα πρωινά σας με ένα καλό πρωινό, ώστε να είναι σε εγρήγορση και έτοιμο να ξεκινήσει την ημέρα του. Μιλήστε για την πρόγραμμα που ξέρετε, από την παραλαβή από το σχολείο μέχρι τη διεκπεραίωση του μεσημεριανού γεύματος.
Φτάστε στην ώρα σας (ή και νωρίτερα), ώστε να μη βιάζεστε. Φύγετε χαρούμενοι, ώστε να νιώσει την αυτοπεποίθησή σας. Και αγκαλιάστε αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή του – μπορεί να πάρει το παράδειγμα από εσάς και να αντιμετωπίσει τον παιδικό σταθμό με την ίδια ορμή.
Το νηπιαγωγείο μπορεί να αρχικά να μοιάζει με μια δύσκολη υπόθεση, αλλά τώρα ξέρει τι να περιμένει -και να μάθει να αγαπάει αυτό το νέο κεφάλαιο στη ζωή του.