Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία κάνει τη ζωή εύκολη για όλους μας. Αλλά μήπως η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας έχει κάνει τα παιδιά μας λίγο να τεμπελιάζουν;
Τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν σε έναν κόσμο που εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τα gadget για να φέρει εις πέρας τις περισσότερες καθημερινές εργασίες. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο lifehack.org, “Ξεκινάς να κοιτάς γύρω σου το PS5 και το φορητό σου υπολογιστή και μετά συνειδητοποιείς ότι μπορείς να διασκεδάσεις εξίσου καλά μένοντας στο σπίτι. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η Nintendo και η Microsoft πριν λίγα χρόνια κυκλοφόρησαν το Wii και Kinect (αντίστοιχα). Χάρη σε αυτά τα δύο εθιστικά gadget, πλέον μπορείς να παίξεις μπόουλινγκ, να παίξεις τένις ή να συμμετάσχεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς να απομακρυνθείς από το σαλόνι σου.
Σήμερα, τα παιδιά προτιμούν να παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή, στο κινητό η σε κονσόλες καθισμένα στα δωμάτιά τους αντί να βγαίνουν έξω από το σπίτι για να πάνε για τρέξιμο ή ποδήλατο με φίλους. Δεν νιώθουν την ανάγκη να πάνε μια βόλτα στη βιβλιοθήκη αναζητώντας πληροφορίες, καθώς το διαδίκτυο τους παρέχει όλες τις απαντήσεις εύκολα και γρήγορα. Αντί να συναντώνται και να παίζουν με φίλους στις πλατείες, στην γειτονιά, τα παιδιά πλέον συμμετέχουν σε συνομιλίες και ομαδικά παιχνίδια μέσω ίντερνετ από την άνεση των δωματίων τους.
Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των παιδιών δείχνουν ότι η τεχνολογία έχει δημιουργήσει τα μέσα για να αντικαταστήσει το πραγματικό με το εικονικό. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά ασχολούνται, ερευνούν, βιώνουν και στοχάζονται στην καθημερινότητά τους. Άρα, η εξάρτηση από την τεχνολογία φαίνεται πως κάνει τα παιδιά λιγότερο πρόθυμα να ασχοληθούν με τη σωματική δραστηριότητα.
Ένα άρθρο, «Παχυσαρκία στα παιδιά και την τεχνολογία», από τη Lindsay Boyers, που δημοσιεύτηκε στο www.livestrong.com λέει, «Η αύξηση της έκθεσης στην τεχνολογία συμβαδίζει με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Καθώς τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο καθισμένα μπροστά στην τηλεόρασης ή τον υπολογιστή, περνούν λιγότερο χρόνο έξω τρέχοντας και καίγοντας θερμίδες και ενέργεια. Με την πάροδο του χρόνου, σε συνδυασμό με την αύξηση των σνακ, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση βάρους.”
Το να κρατάτε τα παιδιά μακριά από την τεχνολογία δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά είναι δυνατό να υπάρχουν κάποια όρια που εσείς πρέπει να θέσετε, ώστε τα παιδιά σας να χαίρονται με τα παιχνίδια και την μαγεία της τεχνολογίας αλλά αυτό να συνδυάζεται αρμονικά με παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, με εξωσχολικές δραστηριότητες όπως είναι τα αθλήματα, η γυμναστική και το ποδήλατο.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
Δεδομένης αυτής της αύξησης της πρόσβασης στο διαδίκτυο για τα παιδιά όλων των ηλικιών, τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν οι σύγχρονοι γονείς; Μπορούν πραγματικά να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τον διαδικτυακό κόσμο, και το πιο σημαντικό — θα έπρεπε να το κάνουν;
Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο. Σχεδιάστηκε για να μας υποστηρίξει, να διευκολύνει τις σχέσεις μας, τις δουλειές μας, την επικοινωνία μας και την πρόσβασή μας σε πληροφορίες. Ωστόσο, το Διαδίκτυο δεν είναι ένας απλός μηχανισμός, είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός, γεμάτος δύναμη και δυνατότητες.
Οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνούσαν ότι τα ηλεκτρικά εργαλεία δεν είναι κατάλληλα για να τα χρησιμοποιήσουν παιδιά νηπιακής ηλικίας, ότι οι μαθητές της τρίτης τάξης του δημοτικού δεν πρέπει να χειρίζονται βαριά μηχανήματα όπως το κομπρεσέρ, ότι οι 14χρονοι δεν πρέπει να οδηγούν μηχανοκίνητα οχήματα. Όλα αυτά είναι εργαλεία και η ασφαλής χρήση τους απαιτεί ένα σύνολο δεξιοτήτων που απλά δεν έχουν τα μικρά παιδιά. Τους λείπει η αναπτυξιακή και συναισθηματική ωριμότητα για να ξέρουν πότε και πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία, ώστε κανείς να μην τραυματισθεί.
Το Διαδίκτυο δεν είναι προφανώς επικίνδυνο όσο ένα ηλεκτρικό τρυπάνι ή ένα αυτοκίνητο, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί ωριμότητα για να χρησιμοποιηθεί με υπευθυνότητα. Αλλά πολλοί γονείς δεν σκέφτονται την ασφάλεια στο Διαδίκτυο ως μια δεξιότητα που πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους ή ως ευθύνη που θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα παιδιά τους να είναι αρκετά ώριμα για να τη χρησιμοποιήσουν. Ή απλά παραπονιούνται για τη συνεχή πρόσβαση των παιδιών τους στις οθόνες, αλλά υποθέτουν ότι είναι απλώς μέρος του να είσαι παιδί σήμερα.
Η Natasha Burgert, MD, παιδίατρος, διαφωνεί. Ένας οργανισμός Wait Until 8th , ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να καθυστερήσουν να δώσουν στα παιδιά τους smartphone μέχρι τουλάχιστον μέχρι την Β’ Γυμνασίου.
Τόσοι πολλοί γονείς αισθάνονται ότι έχουν απορροφηθεί από την τεχνολογία και δεν έχουν άλλη επιλογή από το να το επιτρέψουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Φαίνεται να τα παρατάνε, να σηκώνουν τα χέρια τους και να αφήνουν τα παιδιά τους να αποφασίσουν τι είναι το φυσιολογικό λέει η Burgert. Η απόφαση να καθυστερήσετε να δώσετε ένα smartphone στο παιδί σας δεν είναι εύκολη, αλλά καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τις συνέπειες των smartphone και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, είναι μια απόφαση που θα μπορούσε κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή τους.
Εάν οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, πρέπει να είναι πρόθυμοι να απενεργοποιήσουν τις συσκευές και να απενεργοποιήσουν το Wi-Fi. Πρέπει να είναι πρόθυμοι να θέσουν σταθερά όρια και να συμμετέχουν ενεργά στην ψηφιακή εκπαίδευση του παιδιού τους. Πρέπει να είναι πρόθυμοι να παλέψουν για μια νοσταλγική παιδική ηλικία για τα παιδιά τους που όχι μόνο θα είναι πιο υγιή, αλλά γρήγορα θα εξαφανιστεί.
Πηγές : parentmap.com parentcircle.com